• Rovinj

  Rovinj je gradić na zapadnoj obali istarskog poluotoka, najvećeg poluotoka u Hrvatskoj.

  Danas Rovinj ima oko 15 000 stanovnika te je jedno od najvažnijih turističkih središta u Hrvatskoj. U rovinjskom arhipelagu nalazi se 22 otoka, od kojih su Sv. Andrija i Sv. Katarina najveći i najljepši. Posebno vrijedni i zaštićeni objekti prirode, specijalni rezervati na području Rovinja su: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskog kanala i dio Limske drage, park šuma "Punta Corrente", močvara Palud, Romualdova pećina na južnoj strani Limskog kanala te kamenolom "Cave di Monfiorenzo", svojevrstan geološki "spomenik prirode".


  Klima je mediteranska, sa blagim zimama i toplim ljetima. Prosječna temperatura u siječnju iznosi 4,8°C, a u srpnju 22,3°C. Prosječna temperatura mora od lipnja do rujna je viša od 20°C.

  Istra je čudesno lijepa. Ljepotu nalazimo u sjaju prapovijesnih gradina, antičkih spomenika, u srednjovjekovnim gradićima, u pejsažima, moru, ljudima, selima i gradovima.

  Rovinj, prelijep gradić, biser Istarskog poluotoka, sa burnom poviješću i prekrasnom sadašnjošću. Stari dio naselja leži na poluotoku, a grad se prvi put pominje pod nazivom Ruigno, Ruvigno, Ruginio u Cosmographiji Anonimnog Ravenjanina koji nam daje prikaz Istre u IV. i V. st. Više o povijesti grada Rovinja možete pročitati na www.rovinj.hr.

  web development: cel ART